Besleyici, Protein Deposu Tatlı

Efendim tekrar hoş geldiniz, bu gün bir farklılık yaparak çok iyi bilmediğim fakat yapmayı sevdiğim yemek konusundan bahsedeceğim. Hep mi spor yazacağız hep mi antrenman bilgisi, azıcık değişiklik yapmak benim de hakkım değil mi?

Size anlatacağım tarif yapması çok koyla olan, sürekli şekilde imdadınıza yetişebilecek ve yerken tadına doyamayacağınız bir tarif. Kıbrıs da olduğum sıralarda (teee 2006) Çamlıbel civarında ara sıra uğradığımız küçük bir lokantada ilk defa karşılaştığım ve sonrasında hep aklımda olan sıcak yaz günlerinde güzel giden bir tatlıdır kendisi. Adını şuan hatırlayamıyorum, bilenler varsa yoruma eklesinler lütfen.

Kahvaltılarda, antrenman sonrasında, akşam yemeğinde ya da ara öğün olarak tercih edebilirsiniz. Öyle pişirme fırınlama vs olmadığı için, rondo gibi aletlere ihtiyaç duyulmadığı için her zaman her yerde kolayca yapabilirsiniz. Sağlıklı olması şeker yüklemesi vs olmaması sebebiyle de rahatça tüketebilirsiniz.

Sürekli bilinenin aksine spor yapanlar veya düşük kalori almaya çalışanlarda keyifli yiyecekler tüketebilirler. Yazının sonunda bu tarifin detaylı şekilde protein, yağ ve kalori açısından değerlendirilmesini ve düzenlenmesini bulabilirsiniz.

Besleyici Lor ve Muz Tatlısı Malzemeler

 KarboProteinYağKalori
1 Adet Büyük Muz3310,5146
150gr Tatlı Lor10150,2108
4 Tam Ceviz2,7313131
1 Tatlı Kaşığı Bal3,70015
Göz Kararı Tarçın0001
TOPLAM49,5gr19gr14400 Kalori

Yapılışı

Hafifçe derinliği olan bir kayık tabağa lorunuzu koyun. Lor tuzsuz ve yağsız olmalı, yani tatlı lor. Çatal ile biraz ezin. Üzerine dilimlediğiniz muzu ekleyin ve 1 tatlı kaşığı balı ilave edin. Hafif krema kıvamına gelene kadar malzemeleri ezmeye ve karıştırmaya devam edin. Sonrasında eliniz ile ufaladığınız cevizi ekleyin ve karıştırmaya devam edin.

Servis için farklı bir tabağa alın, malzemeye şekil verin ve üzerine göz kararı tarçın serpin. Afiyetle yiyebilirsiniz.

Ekstra Ne Eklenebilir?

Eğer imkanınız varsa, küçük boy tatlı elmayı rendenin ince tarafında rendeleyin ve malzemenizin içerisine ekleyin.

Bu Tatlıya Nasıl Ayar Çekilir?

Sizin amacınız karbonhidratı az tutmak veya proteini fazla tutmak olabilir. Amacınıza göre içerisinde ki malzemeleri azaltıp arttırabilirsiniz.  Muzu yarıya indirmek karbonhidratı azaltırken, loru arttırmak proteini arttıracaktır. Tabi burada damak zevkinizde önemli. Biraz daha tatlı olması için balı iki kaşığa çıkartabilirsiniz. Fazla abartmayın bu sefer muz içerisinde bulunan şekerle beraber fazla ağırlaşabiliyor. Hafif bir tat yakalamanız gerekli.

Kalori ayarı çekmek içinse, içerisinde bulunan ceviz miktarını ayarlayın. Ceviz içerisinde bulunan yağ miktarından dolayı, boyutlarına göre fazlaca kalori içermektedir. Kalori dengelemek için cevize ayar çekmeniz yeterlidir. Daha fazla kalori için cevizi arttır, daha az kalori için cevizi azalt. Ceviz ve lor ile ilgili 100 gr karşılaştırma tablosunu aşağıda sizin için hazırladım.

 100gr Ceviz100 gr Lor
Karbonhidrat11 gr6 gr
Protein11 gr11 gr
Yağ63 gr0 gr
Kalori660 Kalori72 Kalori

Besleyiciliği ve Tokluk Hissi

Lor içerisinde bulunan protein hayvansal kaynaklıdır. Bu sayede vücudunuzda iyi şekilde işlenir ve zorunlu aminoasitlerin hepsini dengeli şekilde içermektedir. Bu sayede kaslarınız veya vücudunuz için çok faydalıdır. (1)

100 gr Lor Peyniri Zorunlu Amino Asitler (1)

Ceviz içerisinde bulunan yağ asitlerinin ve diğer sayısız bileşenin sağlık açısından faydalı olduğunu artık sağır sultan bile duydu.(2) Bu yağ asitleri faydalı olduğu gibi, uzun süre tokluk hisside verir. Malumunuz yağ sindirim sistemini en geç terk eden makro besindir.

Muz bolca karbonhidrat içerse de glisemik indeksi düşük olan bir meyvedir. (3) (olgunluk derecesine göre glisemik indeksi orta seviyede olabilir.) Gİ’si düşük olan besinler kan şekerini hızla yükseltmez. Bu sayede kan şekeri yavaş yükselir ve yavaş şekilde düşer. Ani açlık ataklarına maruz kalmayız. Ceviz ve lor için Gİ değerleri çok düşüktür.

Öğün olarak uyguladığınızda almanız gereken karbonhidrat, protein ve yağ miktarını size verecektir. İçerisinde bulunan yağ ve protein sayesinde uzun süre tokluk hissi sağlayacaktır.

Kısacık bir uğraşla ideal kaloride ve lezzette hazırlayabilirsiniz. Beslenmenin anahtarı bilgidir.

Kaynak 1 : https://www.medindia.net/calories-in-indian-food/essential_amino_acids/milk_and_milk_products/curd.htm

Kaynak 2 : ŞAHİN, İ . “SAĞLIKLI BESLENMEDE CEVİZ”. Bahçe 34 (2014): 157-162

Kaynak 3 : https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/glycemic-index-and-glycemic-load-for-100-foods

“Besleyici, Protein Deposu Tatlı” için 2 yorum

  1. Şeyma Kızıltoprak

    Muzu şimdiye kadar okuduğum bütün çalışmalarda Gİ yüksek olan bir meyve olarak biliyordum.Bunu okumam iyi oldu artık yerken pek vicdan yapmam.☺️

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir