Fazla Tamlama (Supercompansation )
Spor yapan kişilerin bir kısmının duyduğu, fakat bir kısmının tamamen habersiz olduğu “fazla tamlama” konusuna burada yer vermenin çok doğru olacağını düşünüyorum. Bu sayede, kademeli şekilde antrenman yoğunluğunun arttırılması ve bazı günler düşük yoğunlukta antrenman yapılmasının gerekliliğinin anlaşılması kolaylaşacaktır. Farklı seviyelerde sporculara farklı yoğunlukta antrenman uygulanmasının sebeplerinden bir tanesi de fazla tamlamadır. Bazı günler, antrenmanların verimsiz geçmesinin, hatta sürekli olarak kolayca yapabildiğiniz tekrar sayılarını neden yapamadığınız gibi konuların da açıklığa kavuşması için önemli bir konudur.
Fazla Tamlama Nedir?
Antrenman içerisinde vücudumuza uyguladığımız değişik yüklenmeler sonucunda vücudumuzun potansiyel enerji kaynaklarını tüketiriz ve yorgunluk evresine gireriz. Bu sırada vücudumuzun bazı fonksiyonlarında düşüş gözlemlenir. Fonksiyonel uyumun tekrar sağlanmasının gözlemlendiği evre dinlenme evresidir. Vücudumuz, dinlenme sırasında, antrenmanda harcadığı kaynakları yerine koymanın yanında başlangıç düzeyinin üzerinde bir tamamlama sağlar. Bu durum, fazla tamlama (supercompansation ) olarak adlandırılır.
Fazla tamlamanın oluşması, sporcunun seviyesine, yaşına göre değişmekle birlikte, yapılan antrenmanın içeriğine de bağlıdır. Orta şiddette yapılacak aerobik bir antrenman sonrasında 6-8 saat gibi bir sürede fazla tamlama oluşabileceği gibi, kuvvet çalışmaları gibi merkezi sinir sistemini etkileyen çalışmalarda minimum 24 saat gibi bir süre gerekirken, yoğunluğu ve sertliği fazla olan bir antrenmanda 48 saat gibi bir süre gerekebilir.
[ufwp id=”1752554″]
Çok Sık Sert uygulanan Antrenman
Fazla tamlamanın doğru şekilde belirlenememesi, sıklıkla yüksek sertlikte antrenman yapılması sonucunda sporcuların verim düzeyi en üste çıkartılamayabilir. Bu sebepten dolayı, planlamanın doğru yapılması ve sürekli olarak tükenene kadar antrenman yapılmaması önemlidir. Sürekli şekilde sık aralıklar ile tükenene kadar antrenman yapmak, vücudun yeterli şekilde kaynaklarını doldurmasının önüne geçtiği için sporcunun gelişimi olumsuz etkilenir.
Çok sık yüksek sertlikte antrenman yapmanın sporcunun verim düzeyine olumsuz etkisi olacağı gibi, iki antrenman arasına fazla süre koymak ya da antrenmanlara uzun aralar vermek de verim düzeyinin artmasına bir engeldir. Uzun aralar verildiğinde, fazla tamlama döngüsü tam anlamıyla oluşturulamayacak ve verimin en üst seviyeye çıkarılması sağlanamayacaktır.
Doğru Şekilde Planlanan Antrenman
Verimin en iyi şekilde arttırılması için antrenman planlaması fazla tamlamanın gerçekleştiği zamanlara yapılmalıdır.
Fazla tamlama, vücudun yapılan antrenmana uyum sağlaması ve boşalan bütün depoları doldurması sonucunda, veriminin artmasını sağlamaktadır. Bu durum doğal bir kaynak olarak görülebilir.
Doğru Şekilde Planan Antrenman// Hocam Planlanan olacak herhalde orası ıfak bir düzeltmeye ihtiyac var sanırım. bilgilendirme için tşk ederim.
Teşekkür ederim, gözümden kaçıyor bazen.
bilgilerimizi tazelediginiz için çok teşekkür ederim
Öncelikle merhaba, spor bilimleri öğrencisiyim ve alan bilgisi çalışıyordum karşıma ”fazla tamlama” sorusu çıktı ve kalakaldım.Aslında süperkompenzasyonun kelime anlamını biliyordum fakat diğer anlamı olan fazla tamlamayı bilmiyordum( eksik öğretmişler :D) yararlı bilgiler için teşekkürler..
Teşekkür ederim 🙂