Gerçekten Pilates Yapmalı Mıyız?

            Bu yazımı pilates ile ilgili düşünce yazısı olarak değerlendirir ve bilimsel bir dayanağı olmadığını aklınızda tutmanızı isterim. Peşine düşülürse birçok detay bilimsel çalışmalar ve çok başarılı antrenörlere dayandırılabilir.

            Efendim son zamanlarda pilates uygulamaları çok popüler oldu, özellikle reformer pilates mucize bir eylemmiş gibi bir çok taraftar kazandı. Öncelikle daha da büyümesi ve gelişmesi dileğiyle demek isterim ki pilates eğitmeni arkadaşlar beni topa koyup sosyal medyada rezil etmesinler. Benim hep aklıma takılan soru “pilates herkes için gerekli mi?” bunun üzerine biraz atıp tutacağım bana kızmayın.

pilates yapmalı mıyız

            Pilatesin fan kitlesine baktığımızda genellikle kilo vermek ve sıkılaşmak isteyen kadınlardan oluşuyor. Bu kadınların büyük çoğunluğu salonlarda yaptırılan grup mat pilates derslerine katılmayı tercih ediyor. Biraz daha özel hizmet ve daha derin etki isteyen kişiler ise reformer için özel dersler alıyorlar. Fakat işin özüne geldiğimizde o ilginç soru aklıma geliyor, pilates neydi? Pilatesin tanımına bakarsak; buraya uzun uzun tanım yazacağımı düşünmediniz sanırm googlelayın gitsin. Tanımları incelediğinizde pilatesin zayıflama veya sıkılaşma amacıyla değil daha çok rehabilitasyon tipinde çalışmalardan oluştuğunu görebilirisiniz.  Kurucusu bile bu şekilde başlamış. Peki en başa dönelim, o zaman zayıflama ve sıkılaşmak için pilates yapmalı mısınız? Bence amaç yağ yakmak, zayıflamak ve sıkılaşmak ise, pilatese gelene kadar daha öncelikle yapabileceğiniz ve çok daha etkili bir çok alternatif var. Koşu, yürüyüş, ağırlık çalışmaları, hiit çalışmaları vs vs vs. Derseniz ki, benim bunları yapacak kadar azmim yok bu yüzden pilatesle eğleniyorum ona da lafımız olmaz.

            Postürü düzelteceğine dair binlerce sayfalık yazılar var. Haklısınız, postürü düzeltiyordur. İyi bir pilates eğitmeni postürünüzü çok iyi hale getirebilir. Reformerın daha etkili olduğunu da söyleyebilirsiniz. Fakat bende size postür bozukluklarnın manuel terapi ile de düzeltilebileceğini hatta ve hatta bilgili bir kişi tarafından sadece foam roller ve masaj topları kullanarak size öğreteceği tekniklerle kendi kendinize yapacağınız masaj çalışmaları ile de düzeltilebileceğini söylesem? Daha ileriye götürüp iyi bir esneklik çalışmasının da postür bozukluklarını düzelteceğini söylesem. Peki en başa dönelim, gerçekten postür bozukluklarının düzeltilmesi için pilates yapmalı mısınız? Bence ama postürü düzeltmekse en etkili silah foam roller ve masaj topları olabilir. Hem çok ucuzlar hem fasya üzerinde inanılmaz etkilidirler. Fasya ne mi? E onu da googlelayın lütfen.

            Bir çok profesyonel sporcunun pilatesten yardım aldığını ve bazı dönemlerde uyguladığını duyuyoruz. Bu durum mümkün olabilir. Benim görüşüme göre, güç, çabukluk, çeviklik ve kuvvet gerektiren sporları uygulayan atletler sakatlık döneminden sonra geri dönüş için belki(!) pilates çalışmaları yapabilirler ama ana antrenman unsuru olarak pilatesi kullanmaları mantıksız olacaktır. Çünkü bu amaca yönelik uygulamaları yok. Reformer aletinde yayları çekiştirmek bahsettiğimiz sporlar için gereken kuvvet veya güç artışına yeterli katkıyı sağlamaz. Bir atletin plank hareketini yapıyor olması bence pilates yaptığı anlamına da gelmez. Lafın kısası bir çok profesyonel sporcunun pilatese ihtiyacı bence yoktur. Kafama taş atmayın bu benim görüşüm. Peki en başa dönelim, performans gelişimi için pilatese ihtiyacımız var mı? Elbette yok. Vücudunuzu neye göre antrene ederseniz o konuda ilerler. Pilates ile antrene ederseniz, saha da çok şey beklememek gerekir. Aklıma Michael Boyle’un eğitimi sırasında pilates hakkında ne düşünüyorsunuz diye gelen soruya verdiği tek kelimelik yanıt geldi, “Gereksiz”.

            Pilatesin core bölgesi üzerinde müthiş gelişim sağladığı, omurgayı destekleyen kasları iyi şekilde çalıştırdığı, efendim hayatı daha kolay hale getirdiği ve benzeri şeyler hep duyuyoruz. Doğrudur haklılar. Fakat iş bu core gelişimi olayına gelince, bence bazı core kaslarının gerçekçi anlamda antrene edilmesi ve fonksiyonelleştirilmesi düşünüldüğü kadar kolay değil. Sahada omuz omuza çılgınca mücadele eden temas sporcularının core bölgesi buna yönelik şekilde güçlendirilmezse diğer detayların pek de anlamı yok. Milyon dolarlık sporcuların core bölgesini güçlendirme şekli sizce bize de uygun değil midir? Bence uygundur. O yüzden bu spesifik core bölgesi adı altında sizce pilates yapmaya gerek var mı?

            Günün birinde işinde çok başarılı fizyoterpist bir arkadaşım ile sakatlıklar üzerine konuşurken reformer pilates uygulamalarının artması sonucunda bu konudan muzdarip olmuş ve sakatlık yaşayarak gelen kişi sayınsının arttığından bahsetmişti. Bunun sebebini ise belirli bölgelerde aşırı kullanımdan (Aşırı esneklik çalışması vb.) olduğunu belirtmişti. Bu sakatlıklara özgü olarak eğitmen hatası veya eğitmenin yetersizliğinden söz edilebilir ki bu durum bizi diğer dallarda da antrenörlerin yetersizliği ve o dallarda yaşanan sakatlıktan bahsetmeye yönlendirebilir. Burası pek bir derin girmeyelim, çıkamayabiliriz. Diyeceğim o ki, bir branştan sakatlanmamak için kaçıp pilates yapmak sizi sakatlıklardan korumaz. O yüzden sakatlıklardan korunmak için pilates yapmaya gerek var mı?

[ufwp id=”4923218″]

            Sakatlıklardan bahsedince, aklıma başka bir konu geldi, reformerın üzerinde sürekli itiyor çekiyor esniyoruz. Belirli bir amaca yönelik çalışmalar yapıyoruz. Ya peki bir gün köpekten kaçmak için hızlı koşmamız gerekirse? Veya son günlerde üzerimize kara bulut gibi çöken deprem korkusuyla hızlıca merdivenlerden inmemiz gerekirse? Bunun için hazır olmayan fasya sizce bize nasıl yanıt verir? Sakatlık ihtimalimiz sizce olmaz mı? Ya da o raylı sistemin üzerinde yaptığımız çalışmalar bizi yeterli fonksiyonelliğe ulaştırır mı? Koşu, sıçrama, hız, çeviklik, çabukluk gibi yetilerimizi geliştirir mi? Thomas W. Myers bu konuda bir şeyler söylemişti, aklımda kaldığı kadar izah etmeye çalışayım, “Her gün esneklik yerine bazı günler kuvvet, bazı günler esneklik çalışmak daha iyi olabilir.” Kuvvetten kasıt, maksimal kuvvete katkı sağlayacak çalışmalar. Kısacası çeşitlilik sizi farklı zorluklara karşı hazırlar.

            Efendim bu kısa düşünce yazma son verirken aklınızda birkaç soru işareti uyandırmış ve sorgulamanıza sebep olmuşsam ne mutlu bana. Peki ne yapacağız dediğinizi duyar gibiyim. Ben olsam, antrenmana başlarken roller çalışması ile sorunlu bölgeleri rahatlatırım, biraz esneklik çalışırım, biraz harekete hazırlık çalışmaları ile ısınırım, biraz hareket becerisi çalışırım, sonrasında azcık pilyometri, sonrasında fonksiyonel kuvvet çalışması ve aerobik bir çalışma ile bitiririm. Muhtemelen bir pilates seansından daha fazla yağ yakar, vücudu şekillendirir, çabukluk, çeviklik, güç, kuvvet artışı sağlarsınız, postürünüz iyiye gider ve dolaşım sisteminiz daha verimli çalışır. En başa dönelim, rehabilitasyon dışında pilatese gerçekten ihtiyacımız var mı?

            Efendim son söz olarak pilatesin yararlarını övecek kişilere şimdiden yanıt vereyim, biliyoruz, okuduk, sizinde okumanız için pilatesin yararlarını anlata anlata bitiremeyen dilimizde yazılmış bazı makalelerden birinin linkini bırakıyorum.

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1033288

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir