Bugün çok satılan ve çok beğenilen Metabolik Beslenme kursumun içeriğini ve metabolik beslenmenin nasıl uygulanacağını anlatacağım. Eğer vücut geliştirme, fitness, zayıflama veya vücut şekillendirme ile ilgileniyorsanız sizin için çok faydalı bir yazı olacaktır.
Yağ yakımı ve kas gelişimi sağlamak için yapılan kuvvet sporlarında beslenmenin önemi sorgulanamayacak kadar büyüktür. Eğer beslenme konusunda büyük hatalar yapıyorsanız, düşlediğiniz başarıya ulaşmak zannettiğinizden daha zor olabilir. Bu yüzden beslenmeyi öğrenmelisiniz.
Burada sizlere uzun uzun protein, karbonhidrat ve yağlardan bahsetmeyeceğim. Bunları bildiğinizi düşünerek konunun özünü ve uygulama şeklini vereceğim.
Metabolik Beslenme
Metabolik beslenme yaklaşım olarak karbonhidrat ve protein alım zamanlamalarını keskin bir şekilde düzenleyerek, daha fazla yağ yakımı ve daha fazla kas gelişimini amaçlamaktadır. Kas gelişimi dediğimde ürken sevgili hanımlar sizin içinde çok faydalı bir yazı olacak okumaya devam edin.
Karbonhidratın belirli zamanlarda tamamen azaltılması, insülin salgılanmasını azaltmaktadır. Bu sayede büyüme hormonu ve testesteron hormonunun daha üst seviyede salgılanması ve enerjinin vücut yağından karşılanması amaçlanmaktadır. Sonrasında ise, yoğun karbonhidrat alımı ile glikojen yedekleri doldurulmakta ve kasların bir sonraki döneme hazırlanması sağlanmaktadır.
Metabolik beslenme yaklaşımı, özellikle vücut geliştirmeciler ve vücutlarını şekillendiren modeller arasında çok popülerdir. Bazı performans sporcuları da, hazırlık döneminde maksimum kas kazanımı için bu yaklaşımı uygulamaktadırlar.
Karbonhidrat Alımına Ayar Çekme
Bu beslenme sırasında çok düşük miktarda karbonhidrat alımından dolayı bazı kişiler uyum sorunu yaşayabilmektedir. Bahsettiğim uyum sorunu sürekli canınızın pizza, ekmek vs çekmesi değil. Elbette onları canınız çekecek J Daha çok antrenman performansında azalma ve günlük enerjinin düşmesi. Genel olarak kullanıcılardan gelen yorumlar tam tersini gösterse de, bazen böyle durumlar olabilir.
Bu sebeplerden dolayı, karbonhidrat alımını hafta içi, bazı zamanlarda yükleme yaparak dengelemeyi amaçlayabiliriz. Yapılan ara yüklemeler yetersiz kalırsa, günlük alınan minimal karbonhidrat, kademeli şekilde arttırılabilir. Yaşanılan sorunlar ortadan kalktığında, metabolik beslenme uygulaması, elde edilen bu değerler ile devam ettirilir. Böylelikle kişinin metabolik durumuna uydurulmuş olan beslenme şekli daha uzun süre kullanılabilir olur.
Tabi karbonhidrat miktarına ayar çekmeden önce, vücudun yeterli enerjiyi sağlayabileceği yağın, vücuda alındığından emin olmak gerekir.
Karbonhidrat ve Protein Döngüsü
Peki bahsettiğimiz bu döngüyü nasıl uyguluyoruz. En basit tanımı ile, hafta içi günlük çok düşük karbonhidrat tüketiyor, hafta sonu ise, yüksek karbonhidrat tüketiyoruz. Yağ tüketimi ise, alınan kaloriye oranla hafta içi yüksek iken, hafta sonu göreceli olarak daha azdır. Bu sayede hafta içi gereken enerjiyi, hem dışarıdan aldığımız yağdan, hem de vücut yağından karşılamaya devam ediyoruz.
Bu değişim sırasında, hafta içi karbonhidrat alımını minimumda tutabilmek için karbonhidrat oranı düşük protein kaynakları kullanırken, vücut için faydalı olarak değerlendirdiğimiz yağ grupları ile kalori açığını tamamlıyoruz. Sindirim sistemini rahatlatmak, gerekli lif ihtiyacını karşılamak ve vitamin alabilmek içinse düşük karbonhidratlı ama bu isteklerimizi karşılayan sebzeleri kullanıyoruz. Bunun yanında bazı faydalı yağ asitleri ve kalori için, karbonhidrat oranı çok düşük olan kuru yemiş kaynaklarını da ihmal etmiyoruz.
Hafta sonunda ise, vücudun boşalan glikojen yedeklerini tamamlamak ve insülin etkisini kullanabilmek için, bol bol karbonhidrat tüketiyoruz. Seçtiğimiz karbonhidratlar, protein oranı düşük, karbonhidrat seviyesi yüksek olanlardır. Göreceli şekilde azaltılmış yağ tüketimine hafta sonu devam ediyoruz. Vitamin ve lif almaya devam etmek için, sebze, salata malzemesi ve az miktarda meyve tüketmeye devam ediyoruz.
Bu döngünün uygulanmasının en büyük amacı, vücut yağını azaltabilmek ve kas miktarını arttırabilmektir.
Kaloriyi Nasıl Ayarlıyoruz?
Bu beslenme yaklaşımında kalori ayarlaması, uygulanan döneme göre değişmektedir. Vücut geliştirme veya vücut şekillendirme için, sporcular veya amatörler, belirli dönemlerde (genelde kışın) daha fazla kas kazanabilmek ve vücutlarının eksik bölgelerini tamamlayabilmek için kalori alımını bir miktar arttırırlar. Burada bahsettiğim artış, sınırsız bir kalori alımı değildir. Amaçları için, yeterli bir artıştan bahsediyorum.
Sonrasında ise, yaz dönemi yaklaştıkça, görünür halde olan kaslarını, daha net bir hale getirmek için kalori kısıtlamasına giderler. Burada bahsettiğim kısıtlama ise, ölümcül diyetler değil, belirli bir zaman periyodunda sonuca ulaştıracak kalori kısıntısıdır.
Bu yaklaşım ile, her yıl kas miktarını ve kalitesini arttırarak yollarına devam ederler. O gördüğünüz mükemmel simetride ki modeller genel anlamda bu yaklaşımı uygularlar.
Elbette istediği görünüme tam olarak ulaşmış kişiler ise, bu görünümü kaybetmemek için kalori dengesini sürekli şekilde belirli bir aralıkta tutarlar.
Sonuç olarak kalori ayarlaması söz konusu olduğunda, amacınıza göre kaloriyi belirlemek çok önemlidir. Bazı görüşlere göre kalori saymak gereksiz ve doğru gibi görünmese de, burada bahsettiğim uzun vade vücut şekillendirilmesi için plan yapabilmek ve plana bağlı kalmak için bence gereklidir.
Lütfen sağlıklı beslenme uzmanlarının bahsettikleri ile, fiziksel şekillendirme için gerekli beslenme yaklaşımlarını karıştırmayın.
Metabolik Beslenme Uygulama Kolaylığı
Metabolik beslenme sırasında, genel anlamda her türlü besin kaynağı farklı zamanlarda tüketilebilmektedir. Bunun yanında özellikle hafta sonu insanların eğlenceye ve dinlenmeye vakit ayırdığı sürede, kişiye keyif veren karbonhidrat tüketimin serbest bırakılması, uygulayan kişiye psikolojik bir rahatlık ve serbesti tanımaktadır. Hafta içinde ise, yeterli enerji alımı ve aç kalmayı engelleyen yeterli besin tüketimi sayesinde açlık hissi yaşanmadan amaca uygun bir beslenme planı oluşturulabilmektedir.
Yukarıda bahsettiğim sebeplerden dolayı kişiler sıklıkla metabolik beslenme düzenine tam olarak uyarlar ve vücutlarını şekillendirme sırasında yüksek verim alırlar. Bu sayede artan motivasyon ile hedeflerine daha odaklı hale gelirler.
Bu konu ile ilgili anlatabileceğim tonlarca detayı ve en verimli şekilde uygulanabilmesi için gereken bilgileri metabolik beslenme kursum içerisinde sizlere verdim. Bu kursun müfredatını, içeriğini ve en önemlisi öğrenci yorumlarını okumanızı tavsiye ederim, eminim beslenme sisteminizde çok farklı bir yaklaşımı öğreneceksiniz.
[ufwp id=”2029750″]
Şu yazılarımada göz atmak isteyebilirsiniz;
Hocam selamlar, eğitiminizi aldım elinize sağlık çok güzel olmuş. Bir çok konuyu açıklığa kavuşturmuşsunuz. Size bir sorum olacak. Ben sizin bahsettiğiniz gibi dönemleme yapmadan fonksiyonel bir antrenman planı takip ediyorum. Burada kas gelişimi ve yağ yakımı için farklı bir kalori ayarlaması yapmalı mıyım? Yoksa sürekli benzer kaloriler yeterli olur mu?
Selamlar Aslı,
Metabolik beslenme eğitimi bahsettiğin gibi genel anlamda vücut geliştirme yapan kişilerin uyguladığı dönemleme üzerine çok fazla detay içeriyor. Bunun sebebi, aynı platformda bir de vücut geliştirme eğitimim olmsıdır. İkisi bir biri ile tam olarak uyumlu ve örtüşmektedir.
Senin soruna gelecek olursak, fonksiyonel antrenman uygulanmasının çok fazla çeşitli sebepleri vardır. Sanırım sen daha çok, gündelik hareketlerini kolaylaştıracak, seni daha zinde tutacak bir çalışma uyguluyorsun. Burada senin yapman gereken, kas kazanmak istediğinde, kaloriyi arttırmak, daha yağsız olmak istediğinde ise bir miktar kaloriyi azaltmaktır.
Metabolik beslenme şeklinde değişiklik yapmana gerek yok.Kurs içerisinde bahsettiğim gibi, protein ve karbonhidrat zamanlamasını uygulayarak beslenmene devam edebilirsin.